Ημερολόγιο κηπουρού - Ιούνιος
Ημερολογιο κηπουρου - Ιουνιος

Tο καλοκαίρι έχει μπει για τα καλά και οι πρώτες ζεστές ημέρες του Ιουνίου μας ξεσηκώνουν για βόλτες στην παραλία! Πριν ξεκινήσουμε, όμως, τις καλοκαιρινές μας αποδράσεις, καλό είναι να οργανώσουμε τις βασικές μας εργασίες στον κήπο, και κυρίως τις ανάγκες του για νερό που αυξάνονται ολοένα.

Αυτές τις ημέρες απολαμβάνουμε για λίγο ακόμα τα φρέσκα λουλούδια, ενώ αρχίζουμε να αυξάνουμε την συχνότητα και την ποσότητα του ποτίσματος. Οι εργασίες μας στον κήπο αυτό το μήνα είναι σχεδόν οι τελευταίες, καθώς ελαττώνονται τους επόμενους δύο μήνες.

Τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου, φοράμε το καπέλο μας στο κήπο και:

 • Μαζεύουμε πεσμένα φύλλα και καθαρίζουμε όσο περισσότερο γίνεται τα παρτέρια μας. Η ζέστη και η ξηρασία αυτών των ημερών δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για να αναπτυχθούν ενοχλητικά έντομα (όπως μελίγκρα/αφίδες, κοκκοειδή), αλλά και ο βλαβερός τετράνυχος.
 • Δεν ξεχνάμε να κόβουμε τα μαραμένα λουλούδια για να αυξάνεται η ανθοφορία των φυτών μας.
 • Ολοκληρώνουμε το κλάδεμα για όσα δέντρα και φυτά το χρειάζονται, πριν ξεκινήσουν οι πιο ζεστές ημέρες του καλοκαιριού.
 • Και φυσικά είναι η ιδανική εποχή για να φυτέψουμε λαχανικά καλοκαιρινής συγκομιδής απευθείας στον κήπο μας, όπως πιπεριές, μελιτζάνες, ντομάτες, κολοκυθιές και φασόλια ή πατάτες.

Φυσικά, δεν ξεχνάμε και τα φυτά μας που βρίσκονται σε γλάστρες εντός και εκτός σπιτιού:

 • Αρχίζουμε να ποτίζουμε πιο συχνά τα φυτά μας, ενώ ελέγχουμε την υγρασία του χώματος στην γλάστρα.Τ
 • Καθαρίζουμε αρκετά σχολαστικά τις γλάστρες από πεσμένα φύλλα και παράσιτα, ώστε να αποφύγουμε την ανάπτυξη του τετράνυχου ή άλλων βλαβερών για το φυτό εντόμων.
 • Καθαρίζουμε φυτά και λουλούδια από μαραμένα λουλούδια και κλαδεύουμε όπου χρειάζεται, πριν ζεστάνει για τα καλά ο καιρός. Δεν ξεχνάμε να σκουπίζουμε από τη σκόνη τα φύλλα των φυτών που βρίσκονται κοντά σε πόρτες ή μπαλκονόπορτες.
 • Τώρα που αρχίζουμε να χρησιμοποιούμε περισσότερο τα κλιματιστικά, καλό είναι να απομακρύνουμε τα φυτά στα σημεία που «χτυπάει» ο αέρας. Το ίδιο ισχύει και τις γλάστρες που βρίσκονται σε πολύ ηλιόλουστα σημεία του κήπου ή της βεράντας μας.

Ο Ιούνιος είναι ίσως ο μεταβατικός μήνας από την άνοιξη προς το καλοκαίρι. Προσέχουμε πολύ την καθαριότητα και το πότισμα των παρτεριών μας, τα οποία θα ξεκουραστούν τους επόμενους δύο μήνες, Ιούνιο και Ιούλιο.

Καλό καλοκαίρι!

TIPS Ιουνίου:

 • Αν το κλιματιστικό μας διαθέτει λειτουργία εφύγρανσης, καλό είναι να την επιλέγουμε. Είναι ωφέλιμη τόσο για τα φυτά μας όσο και για εμάς!
 • Αν πιάνουν τα χέρια σας στις ξυλουργικές κατασκευές, φτιάξτε όμορφες πέργκολες ή σκίαστρα ώστε να προφυλάξετε τα φυτά σας από τον δυνατό και καυτό ήλιο του καλοκαιριού. Επίσης, θα δημιουργήσετε μια όμορφη σκιερή γωνιά για να απολαμβάνετε τον απογευματινό σας καφέ.
 • Για να περιορίσετε την πιθανότητα εμφάνισης του τετράνυχου, ο οποίος είναι έντονος αυτές τον καιρό κυρίως σε τριανταφυλλιές και γιασεμί, καθαρίστε το φυτό από πεσμένα φύλλα και αγριόχορτα. Επίσης, θυμηθείτε να καταβρέχετε το φυτό σας κάθε μέρα ώστε να αυξάνετε την υγρασία.