Όσο καλά και αν είναι κατασκευασμένος ένας κήπος, εάν δεν συντηρηθεί σωστά, σίγουρα δεν θα δίνει το αισθητικό αποτέλεσμα για το οποίο είναι σχεδιασμένος. Πολύ απλα γιατι τα φυτά αντιδρούν σαν ζωντανοί οργανισμοί. Αναπνέουν, αναπτύσονται, αρρωσταίνουν και τελικά καποια στιγμη γερνούν και πεθαίνουν ολοκληρώνοντας και αυτά τον κύκλο τους.

Σκοπός της συντήρησης είναι να κάνουμε όλες εκείνες τις εργασίες οι οποίες είναι απαραίτητες ώστε τα φυτά μας να αναπτυχθούν τέλεια και να έχουν υγεία και ευρωστία, ενώ ταυτόχρονα να βρίσκονται στο κατάλληλο μέγεθος ώστε στο σύνολο του ο κήπος μας να έχει το αισθητικο και λειτουργικό αποτέλεσμα για το οποίο είναι σχεδιασμένος.

Αυτό πολλές φορές ενέχει δυσκολίες διότι ο μοναδικός τρόπος επικοινωνίας μας με τα φυτά είναι τα συμπτώματα που παρουσιάζουν και τα οποία κάποιες φορές είναι παρόμοια μεταξύ τους. Για το λόγο αυτό η συμβουλή του ειδικού είναι τις περισσότερες φορές επιβεβλημένη. Επειδή όμως η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη για την αποφυγή δυσάρεστων εκπλήξεων στον κήπο, το σωστο κλάδεμα, η σωστή λίπανση, η καθαριότητα και οι προληπτικοί ψεκασμοί τις σωστές περιόδους εγγυώνται για τα λιγότερα δυνατά προβλήματα.

Σίγουρα μέρος της συντήρησης είναι και η τοποθέτηση ανά εποχές των αντίστοιχων εποχιακών φυτών - βολβών, τα οποία θα διατηρήσουν ζωντανό τον κήπο καθ'όλη την διάρκεια του χρόνου ενώ ταυτόχρονα θα τον διαφοροποιούν ξυπνώντας το ενδιαφέρον και ανοίγοντας την διάθεση του κάθε ιδιοκτήτη.