
Το καλοκαίρι μάς αποχαιρετά σιγά σιγά, ενώ εμφανίζονται οι πρώτες δροσερές νύχτες! Με τον Σεπτέμβριο, λοιπόν, καλωσορίζουμε και το φθινόπωρο!
Μετά την ανάπαυλα του καλοκαιριού, οι κηπουροί σηκώνουν τα μανίκια και ξεκινούν τις δουλειές τους στον κήπο. Οι βασικές κηπουρικές μας εργασίες είναι να φροντίσουμε κυρίως την συχνότητα του ποτίσματος - ελαττώνουμε ή αυξάνουμε - ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Καθώς οι θερμοκρασίες έχουν πολλές εναλλαγές και η υγρασία αυξάνεται, τα φυτά βρίσκονται σε φάση ενεργής ανάπτυξης και χρειάζονται την άμεση φροντίδα μας.
Όσον αφορά, λοιπόν, στον κήπο και στα παρτέρια μας:
- Μαζεύουμε τα πεσμένα φύλλα και καθαρίζουμε όσο περισσότερο γίνεται τα παρτέρια μας. Η άνοδος της υγρασίας αυτό τον καιρό σε συνδυασμό με την ζέστη, δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για να αναπτυχθούν ενοχλητικά έντομα.
- Ξεκινάμε να ενισχύουμε τη λίπανση στα φυτά, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Καλό είναι να αποφεύγεται όταν η θερμοκρασία αγγίζει τα όρια του καύσωνα.
- Αυτή η εποχή είναι η πιο ιδανική για να ελέγξουμε τους βολβούς μας. Μόλις ξεραθούν τα καλοκαιρινά μας φυτά, αφαιρούμε τους βολβούς από το χώμα και τους αποθηκεύουμε σε ένα ζεστό και στεγνό σημείο. Ακόμα, ελέγχουμε τους ανοιξιάτικους βολβούς που έχουμε ήδη αποθηκεύσει και πετάμε όσους είναι μαλακοί ή έχουν σαπίσει. Τους φυτεύουμε μόλις η θερμοκρασία πέσει στους 18ο C και ο καιρός έχει δροσίσει.
- Δεν ξεχνάμε να κλαδέψουμε τα δέντρα που χρειάζεται και να κουρέψουμε το γκαζόν. Αν θέλουμε, μπορούμε να κόψουμε μερικά καλοκαιρινά λουλούδια, πριν κρυώσει ο καιρός, και να τα αποξηράνουμε.
Φυσικά, δεν ξεχνάμε και τα φυτά μας που βρίσκονται σε γλάστρες εντός και εκτός σπιτιού:
- Αρχίζουμε να προετοιμάζουμε σιγά σιγά τα φυτά εσωτερικού χώρου που πρόκειται να επιστρέψουν μέσα στο σπίτι. Για αυτό είναι πολύ σημαντικό να καθαρίσουμε σχολαστικά, τόσο τις γλάστρες με τα πιατάκια τους όσο και τα φυτά μας, ώστε να αποφύγουμε την ανάπτυξη βλαβερών εντόμων.
- Ξεκινάμε να ενισχύουμε τη λίπανση στα φυτά, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Καλό είναι να αποφεύγεται όταν η θερμοκρασία αγγίζει τα όρια του καύσωνα.
- Ελέγχουμε την υγρασία του χώματος και ποτίζουμε ανάλογα. Δεν ξεχνάμε ότι το πολύ νερό μπορεί να σαπίσει το φυτό μας.
- Κλαδεύουμε όπου και όταν χρειάζεται για να ενισχύσουμε την φθινοπωρινή ανθοφορία. Προσέχουμε ιδιαίτερα τα χρυσάνθεμα και τις ποϊνσέτιες.
Ο Σεπτέμβριος είναι ο μεταβατικός μήνας από τη ζέστη του καλοκαιριού στο κρύο του χειμώνα. Αυτό τον καιρό ολοκληρώνουμε τυχόν εργασίες που έχουμε ξεκινήσει από το καλοκαίρι και προγραμματίζουμε τις κηπουρικές μας εργασίες για τον επόμενο μήνα.
Δεν λησμονούμε να απολαμβάνουμε ακόμα τα απογεύματά σας στην κήπο σας, πριν ακόμα κρυώσει ο καιρός και ο κήπος μας ξεκουραστεί.
Καλό φθινόπωρο!