Ημερολόγιο κηπουρού - Νοέμβριος
Ημερολογιο κηπουρου - Νοεμβριος

Η θερμοκρασία αρχίζει σταδιακά να πέφτει και εμφανίζονται σιγά σιγά οι πρώτες βροχοπτώσεις, κάνοντας αισθητή την παρουσία του χειμώνα. Ο Νοέμβριος είναι ο ιδανικός μήνας για να ολοκληρώσουμε τυχόν εργασίες στον κήπο μας, να τον καθαρίσουμε μαζί με τις γλάστρες μας και να ετοιμαστούμε για το χειμερινό κλίμα.

Οι βασικές εργασίες που μπορούμε να κάνουμε αυτό το μήνα στον κήπο μας:

  • Μαζεύουμε πεσμένα φύλλα και καθαρίζουμε όσο καλύτερα γίνεται το χώμα, έτσι ώστε να αποτρέψουμε να δημιουργηθεί ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη μυκήτων και βλαβερών εντόμων, που πολλαπλασιάζονται λόγω υγρασίας.
  • Ολοκληρώνουμε μεταφυτεύσεις φυτών και δέντρων, καθώς το κρύο του χειμώνα είναι απαγορευτικό για οποιαδήποτε νέα προσθήκη στον κήπο μας. Όσοι σπόροι και βολβοί καλοκαιρινής ανθοφορίας έχουν περισσέψει, τους αποθηκεύουμε για την επόμενη χρήση. Αφού οι βολβοί έχουν στεγνώσει, τους αποθηκεύουμε σε χάρτινη σακούλα με πριονίδι για να μην ακουμπούν μεταξύ τους. Ένα στεγνό και δροσερό σημείο της αποθήκης ή του σπιτιού είναι το ιδανικό μέρος αποθήκευσης.
  • Αυτό το μήνα ενισχύουμε τη λίπανση σε όλα τα φυτά, καθώς όσο αρχίζει να μειώνεται η θερμοκρασία, τόσο μειώνεται και η λίπανσή τους. Αν δεν έχουμε αρκετό λίπασμα, συμπληρώνουμε τη λίπανση των φυτών με το κατακάθι του καφέ: πλούσιο σε άζωτο, που περιέχει ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, χαλκό και άλλα μεταλλικά στοιχεία που ενισχύουν την ανάπτυξη των φυτών.
  • Τώρα που οι βροχοπτώσεις κάνουν αισθητή την παρουσίας τους, ελαττώνουμε τη συχνότητα ποτίσματος, χωρίς να παραλείψουμε, όμως, το αναγκαίο νερό στα φυτά μας. Εξαιτίας των βροχών, δεν ξεχνάμε να καλύψουμε το έδαφος με το ειδικό κάλυμμα προστασίας για να αποφύγουμε τη ραγδαία ανάπτυξη των ζιζάνιων και την ανεπιθύμητη για τα φυτά εμφάνιση των σαλιγκαριών.
  • Επίσης, μην ξεχνάμε ότι μαζί με το χειμώνα έρχεται και ο δυνατός αέρας. Για αυτό φροντίζουμε για τη στήριξη των πιο αδύναμων φυτών ή και δέντρων, ώστε να τα βοηθήσουμε να ανταπεξέλθουν στις δύσκολες συνθήκες του χειμώνα.

Εκτός από τον κήπο μας, υπάρχουν και αρκετά φυτά σε γλάστρες τοποθετημένες σε διάφορα σημεία. Δεν ξεχνάμε και σε αυτά να δώσουμε την απαραίτητα φροντίδα για να υποδεχτούν σωστά το χειμώνα:

  • Λόγω της αλλαγής του καιρού και καθώς το φως είναι λιγότερο, μετακινούμε κοντά στα παράθυρα τα φυτά που έχουν περισσότερο ανάγκη από φως. Διαφορετικά, μπορούμε να σηκώσουμε τις τέντες ή και τα παντζούρια για να μπει περισσότερο φως στο σπίτι τόσο για τα φυτά, όσο και για εμάς!
  • Προσπαθούμε όσο περισσότερο μπορούμε να αδειάζουμε τα πιάτα από τις γλάστρες και να πλένουμε καλά τα φύλλα, ώστε να μειώσουμε την επέκταση των εντόμων και των ασθενειών.

Βασική συμβουλή αυτού του μήνα είναι να μην απογοητευτούμε από αυτή τη «μουντή» εικόνα που βλέπουμε στον κήπο μας, σε αντίθεση με τα ζωηρά χρώματα του καλοκαιριού. Το καφέ και το πράσινο είναι τα βασικά χρώματα που κυριαρχούν αυτή την εποχή και είναι σημάδι ότι ο κήπος μας είναι υγιής και ακολουθεί σωστά τον κύκλο των εποχών. 

TIPS Νοεμβρίου:

  • Τα κυκλάμινα είναι τα λουλούδια του μήνα! Μπορούμε να τα βρούμε σε διάφορα χρώματα και μεγέθη, να τα φυτεύσουμε στον κήπο μας ή  σε γλάστρες. Προσέχουμε το πότισμα, καθώς το πολύ νερό κρύβει το κίνδυνο του σαπίσματος της ρίζας.
  • Αν τυχόν έχουμε διακοσμητικά φώτα led στον κήπος μας, τότε τα μαζεύουμε, τα καθαρίζουμε και τα αποθηκεύουμε για το επόμενο καλοκαίρι. Οι βροχοπτώσεις θα χαλάσουν τα φώτα, ενώ δεν είναι αρκετά έντονος ο ήλιος για να φωτίζουν το βράδυ, που λόγω κρύου δεν καθόμαστε έξω.