
Ο πρώτος μήνας της άνοιξης μόλις βρίσκεται στο κατώφλι της πόρτας μας και επισήμως ξεκινάνε οι ανοιξιάτικες κηπουρικές εργασίες μας, καιρού επιτρέποντως! Αν και τα πρώτα μπουμπούκια είναι έτοιμα να ανθίσουν , δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο καιρός εξακολουθεί να είναι ακόμη απρόβλεπτος με λίγο παραπάνω κρύο ή με λίγη παραπάνω βροχή.
Εκτός από τα σχέδια του νέου μας κήπου, θυμόμαστε τις πολύτιμες σημειώσεις του ημερολογίου μας και ξεκινάμε με την πιο βασική μας εργασία για αυτό το μήνα: φύτεμα! Εκτός από αυτό, όμως, ας δούμε λίγο πιο αναλυτικά τι πρέπει να κάνουμε.
Στον κήπο μας αυτό το μήνα κυρίως:
- Καθαρίζουμε αρκετά προσεκτικά τόσο τα παρτέρια μας από τα πεσμένα φύλλα και τα φρούτα, όσο και τα ίδια τα φυτά μας με νερό. Είναι πολύ σημαντικό να είμαστε σχολαστικοί στο καθάρισμα, ώστε, όπως το έχουμε ήδη αναφέρει και στο παρελθόν, απομακρύνουμε τις εστίες δημιουργίας ασθενειών και εντόμων. Δε ξεχνάμε να καθαρίσουμε δέντρα και θάμνους από σπασμένα και ταλαιπωρημένα κλαδιά.
- Με την πρώτη ηλιόλουστη μέρα, σκάβουμε καλά το χώμα – κυρίως στα στεγνά σημεία – και προσθέτουμε κοπριά ή άμμο όπου χρειάζεται για καλή αποστράγγιση. Με αυτό τον τρόπο προετοιμάζουμε και ανανεώνουμε το χώμα μας, το οποίο και θα υποδεχτεί τα νέα μας φυτά και λουλούδια.
- Αν έχουμε λουλούδια για φύτεμα, αλλά η βροχή είναι έντονη, είναι προτιμότερο να τα φυτέψουμε αρχικά σε δοχεία και αργότερα να τα μεταφέρουμε στα παρτέρια μας. Δεν ξεχνάμε να περάσουμε μία βόλτα από τα φυτώρια και να μάθουμε τις καινούργιες τους παραλαβές. Όλο και με ένα νέα φυτό θα επιστρέψουμε στο σπίτι!
- Λόγω των έντονων βροχοπτώσεων, παρατηρούμε προσεκτικά τον κήπο μας για τυχόν «υγρασίες». Πριν ξεκινήσουμε οποιαδήποτε ανακαίνιση, καλό είναι να εντοπίσουμε τα σημεία που λιμνάζει το νερό, ώστε να βελτιώσουμε την αποστράγγιση του χώματος με ειδικά αυλάκια.
Παρόμοια είναι η φροντίδα και για τα λουλούδια μας στις γλάστρες:
- Καθαρίζουμε σχολαστικά με νερό τα φυτά μας και τις γλάστρες με τα πιατάκια τους. Επίσης προσέχουμε για τυχόν εστίες δημιουργίας ασθενειών και εντόμων και κόβουμε τυχόν σπασμένα ή βλαβερά κλαδιά.
- Φυτεύουμε νέα λουλούδια και ανανεώνουμε τις γλάστρες μας, όπου χρειάζεται. Αν κάποιο φυτό μας έχει άνθη, δεν του αλλάζουμε γλάστρα, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να το καταστρέψουμε.
- Μιας και ο καιρός αρχίζει να είναι πιο ζεστός, μετακινούμε τις γλάστρες που είχαμε μεταφέρει το χειμώνα μέσα στο σπίτι, έξω στο παλιό τους σημείο. Δεν ξεχνάμε φυσικά να βγάλουμε έξω τις ποϊνσέττιες και τα κυκλάμινα των Χριστουγέννων και να τα κλαδέψουμε.
- Εκτός από την ανανέωση του χώματος, αρχίζουμε και τη λίπανση χρησιμοποιώντας στην αρχή μικρές δόσεις, τις οποίες αυξάνουμε σταδιακά μέχρι την κανονική δόση περίπου στις αρχές Μαΐου.
Ο ήλιος αυτό το μήνα μας γεμίζει με διάθεση και όρεξη! Αφήνουμε πίσω μας την μουντάδα του χειμώνα και ετοιμαζόμαστε να υποδεχτούμε την πιο πολύχρωμη εποχή του κήπου μας. Ήρθε η ώρα να πραγματοποιήσουμε όλα όσα σχεδιάζαμε τον φετινό χειμώνα!
Καλή μας άνοιξη!
TIPS Μαρτίου:
- Αν ο Μάρτιος είναι και ο μήνας της γενικής καθαριότητας του σπιτιού, τότε δεν ξεχνάμε να καθαρίσουμε και το τζάκι μας! Αν η στάχτη που έχει μαζευτεί είναι μπόλικη, τότε την μαζεύουμε και την πετάμε… γύρω από τις ρίζες των οπωροφόρων δέντρων μας. Η γεύση των φρούτων θα γίνει πιο γλυκιά!
- Πριν φυτέψουμε τα φετινά μας λαχανικά, ας αναρωτηθούμε σε ποια σημεία είχαμε φυτέψει τα περσινά μας. Όσες περισσότερες φορές φυτεύουμε τα λαχανικά στο ίδιο σημείο, τόσο πιο πολύ ταλαιπωρούμε το χώμα μας με αποτέλεσμα να μην βλέπουμε και κάποια εξέλιξη… Για αυτό αλλάζουμε τακτικά θέση στα λαχανικά μας (κάθε ένα, το πολύ δύο χρόνια), ώστε το χώμα να προλαβαίνει να ξεκουράζεται και να ανανεώνεται.