Ημερολόγιο κηπουρού - Μάϊος
Ημερολογιο κηπουρου - Μαϊος

Ο Μάιος, αν και είναι ο τελευταίος μήνας της άνοιξης, είναι και ο πιο όμορφος μήνας για τον κήπο μας! Όλη η φύση είναι ανθισμένη και, πλέον, αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους λουλούδια και καρποί που έχουμε φυτέψει.

Αν και ο Μάιος χαρακτηρίζεται από τις ζεστές του μέρες, μην ξεχνάμε ότι μπορεί να εμφανιστούν σποραδικά μικρές βροχοπτώσεις που ρίχνουν λίγο τη θερμοκρασία ή αντίθετα και νοτιάδες με ζεστό αέρα, που μπορεί να αφυδατώσουν τα φυτά μας.

Για αυτό το μήνα, λοιπόν, οι εργασίες μας στον κήπο είναι:

  • Μαζεύουμε τα πεσμένα φύλλα ή τα φρούτα που πέφτουν στο έδαφος και ξεχορταριάζουμε αμέσως, ώστε να διατηρούμε τα παρτέρια μας όσο πιο καθαρά γίνεται. Έτσι, απομακρύνουμε τυχόν εστίες  δημιουργίας ασθενειών και εντόμων. 
  • Αυτό το μήνα οι ζεστές μέρες δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες για τα πρώτα ενοχλητικά έντομα, όπως μελίγκρα. Για αυτό ελέγχουμε πολύ καλά τα φυτά μας στην κάτω πλευρά των φύλλων, ώστε να εντοπίσουμε οποιοδήποτε έντομο άμεσα.
  • Αρχίζουμε να αυξάνουμε την ποσότητα και τη συχνότητα της λίπανσης, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε φυτού.
  • Κόβουμε τα λουλούδια που μαραίνονται, ώστε να ενισχύσουμε την ανθοφορία τους, ενώ φυτεύουμε απευθείας στο χώμα σπόρους λουλουδιών και λαχανικά.

Φυσικά, δεν ξεχνάμε και τα φυτά μας που βρίσκονται σε γλάστρες εντός και εκτός σπιτιού:

  • Τα φυτά που βάλαμε μέσα στο σπίτι λόγω του χειμώνα, σταδιακά αρχίζουμε να τα μεταφέρουμε έξω στο μπαλκόνι ή στην αυλή. Όταν η διαδικασία αυτή γίνεται σιγά σιγά, χωρίς βιασύνη, τότε λιγοστεύει και ο κίνδυνος να «καούν» τα φύλλα του φυτού από τον ήλιο.
  • Φυτεύουμε σπόρους και αλλάζουμε γλάστρα όπου είναι απαραίτητο, πριν πιάσουν οι μεγάλες ζέστες του καλοκαιριού.
  • Κόβουμε τα μαραμένα λουλούδια για να ενισχύσουμε την ανθοφορία τους, ενώ κλαδεύουμε τα φυτά που έχουν μεγαλώσει άνισα ώστε να φαίνονται πιο «γεμάτα».
  • Τώρα που ο καιρός ζεσταίνει και οι πόρτες του σπιτιού μένουν ανοιχτές περισσότερο, δεν ξεχνάμε να καθαρίζουμε με ένα ελαφρώς υγρό πανί τα φύλλα από τη σκόνη.

Ο Μάιος είναι ο ιδανικός μήνας για να δουλέψουμε στον κήπο και να προετοιμαστούμε για το καλοκαίρι, χωρίς να μας ενοχλεί το κρύο του χειμώνα ή ο ζεστός καλοκαιρινός ήλιος. Εκτός από τις κηπουρικές μας εργασίες, όμως, δεν ξεχνάμε να απολαμβάνουμε και τον απογευματινό μας καφέ στον κήπο ή στη βεράντα με θέα το ανοιξιάτικο μας τοπίο.

Καλό μήνα!