Ημερολόγιο κηπουρού - Ιούλιος
Ημερολογιο κηπουρου - Ιουλιος

Ο Ιούλιος είναι ο πιο ζεστός μήνας του καλοκαιριού και μαζί με εμάς, ζεσταίνονται και τα φυτά μας! Αυτό το μήνα οι κηπουρικές μας εργασίες επικεντρώνονται κυρίως στο πότισμα και στο καλό καθάρισμα των παρτεριών μας. Αν προγραμματίζουμε τις καλοκαιρινές μας διακοπές, ο Ιούλιος είναι ο καλύτερος μήνας για να βάλουμε επιτέλους το αυτόματο πότισμα που είχαμε σκεφτεί το χειμώνα.

Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, οι κηπουρικές μας εργασίες καλό είναι να γίνονται νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα, ώστε να αποφύγουμε τον καυτό ήλιο και την ηλίαση. Οι εργασίες μας στον κήπο αυτό το μήνα:

 • Καθαρίζουμε πολύ προσεκτικά τα παρτέρια μας, ώστε να ελλατώνουμε τη δημιουργία εστίας βλαβερών εντόμων. Λόγω της ζεστής και ξηρής ατμόσφαιρας, τα βλαβερά έντομα εμφανίζονται πιο εύκολα (μελίγκρα, τετράνυχος, κάμπιες). 
 • Κόβουμε τα μαραμένα λουλούδια, ώστε να ενισχύσουμε την ανθοφορία των λουλουδιών που ανθίζουν αυτή την εποχή.
 • Δεν κάνουμε βαθύ κλάδεμα αυτή την εποχή σε δέντρα και αναρριχώμενα φυτά.
 • Φροντίζουμε τόσο την ποσότητα όσο και τη συχνότητα του ποτίσματος των φυτών μας. Τοποθετούμε αυτόματο πότισμα και σε συννενόηση πάντα με κάποιο φιλικό πρόσωπο, φροντίζουμε να ποτίζονται τα φυτά μας όταν εμείς θα λείπουμε για τις καλοκαιρινές μας διακοπές.

Φυσικά δεν ξεχνάμε και τα φυτά μας στις γλάστρες:

 • Μετακινούμε τα φυτά όπου χρειάζεται και διατηρούμε μία σκιά στο μπαλκόνι μας με τις τέντες, ώστε να προστατέψουμε τα λουλούδια μας από τις ζεστές ακτίνες του ήλου.
 • Ποτίζουμε πιο συχνά και ψεκάζουμε με νερό, κυρίως νωρίς το πρωί ή το απόγευμα, όταν δεν τα “βλέπει” δηλαδή ο ήλιος.
 • Καθαρίζουμε τις γλάστρες και τα πιατάκα, ώστε να απομακρύνουμε τυχόν εστίες δημιουργίας βλαβερών εντόμων. 
 • Κλαδεύουμε τα μαραμένα λουλούδια και κόβουμε τις άκρες των αρωματικών μας φυτών, ώστε να ενισχύσουμε την ανθοφορία τους.

Ο Ιούλιος είναι ο μήνας του καθαρίσματος και του ποτίσματος. Για αυτό φροντίζουμε να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα φυτά και τα λουλούδια μας.

Και το πιο σημαντικό από όλα; Δε ξεχνάμε το δροσερό νερό στα φυτά σας, που το χρειάζονται πολύ αυτό το μήνα τόσο αυτά, όσο και εμείς!

Καλά μπάνια!

TIPS Ιουλίου:

 • Στην περίπτωση που εντοπίσουμε τετράνυχο (κυρίως στις τριανταφυλλιές και στο γιασεμί), το απομακρύνουμε όσο μπορούμε από τα υπόλοιπα και το ψεκάζουμε με νερό το φυτό κυρίως τις μεσημεριανές ώρες. Στην περίπτωση που επιμένει ο τετράνυχος, επικοινωνείτε μαζί μας για να σας λύσουμε το πρόβλημα.
 • Αν έχουμε κλιματιστικό στο σπίτι, φροντίζουμε τα φυτά που βρίσκονται μέσα να μην τα “χτυπάει” ο κρύος αέρας. Οι απότομες αλλαγές της ζέστης και του κρύου, μπορούν να έχουν βλαβερές συνέπειες. 
 • Ο Ιούλιος είναι ένας καλός μήνας για να κρατήσουμε τις σημειώσεις μας στο ημερολόγιο του κηπουρού. Σημειώνουμε τις ημερομηνίες που άνθισαν τα ετήσια φυτά, πότε σπείραμε τα λαχανικά, σε ποιο μέρος του κήπου φυτέψαμε σπόρους και όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που θα χρειαστεί να μελετήσουμε τον επόμενο χειμώνα.