Ημερολόγιο κηπουρού - Ιανουάριος
Ημερολογιο κηπουρου - Ιανουαριος

Ο κήπος μας υποδέχεται τον πρώτο μήνα του νέου έτους με κρύο, βροχή και στις υψηλότερες περιοχές με χιόνι. Οι καιρικές συνθήκες δεν ευνοούν τις κηπουρικές μας εργασίες, αλλά σίγουρα μας δίνουν τον απαιτούμενο χρόνο να προετοιμαστούμε για την άνοιξη και το καλοκαίρι. Τα φυτά παραμένουν σε περίοδο ξεκούρασης και αναζωογόνησης.

Οι εργασίες που πρέπει να κάνουμε στον κήπο μας το μήνα Ιανουάριο συνοψίζονται παρακάτω: 

 • Ελέγχουμε το πότισμα και τη λίπανση των φυτών μας στα παρτέρια, σύμφωνα με τις καιρικές συνθήκες. Συνήθως επειδή το αυτόματο πότισμα είναι απενεργοποιημένο, ελέγχουμε τα φυτά που δεν είναι απόλυτα εκτεθειμένα στην βροχή .Δεν ξεχνάμε να ποτίζουμε όσο και όπου πρέπει!
 • Λόγω των καιρικών συνθηκών, προστατεύουμε τα φυτά μας, και κυρίως τα δέντρα, από το χιόνι  και κατά επέκταση από τον παγετό. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιούμε αντιπαγετικό ύφασμα, καλύβοντας την κόμη του εκάστωτε φυτού και κυρίως την νέα βλάστηση, εάν υπάρχει.
 • Δεν αμελούμε να κλαδέψουμε δέντρα και φυτά όπου χρειάζεται. Ιδιαίτερη προσοχή δίνουμε στα δέντρα που έχουν πληγωθεί από το βάρος του χιονιά. Επίσης, ελέγχουμε τα στηρίγματα στα νεαρά δέντρα και τα ευαίσθητα φυτά για να τα προφυλάξουμε από το δυνατό αέρα.
 • Δεν ξεχνάμε να δούμε τους βολβούς μας που έχουμε φυλάξει ή και έχουμε φυτέψει το φθινόπωρο. Διαλέγουμε τους καινούργιους μας σπόρους που θα φυτέψουμε την άνοιξη και για τους βιαστικούς είναι ο μήνας για να ξεκινήσουν τις σπορές σε σπορεία, διάφορων μονοετών φυτών, τόσο καλλωπιστικών όσο και κηπευτικών.

Οι γλάστρες μας, επίσης, χρειάζονται την προσοχή μας:

 • Ελέγχουμε την κατάσταση υγρασίας κυρίως στα πιατάκια, γιατί συχνά κρατούν νερό από τη βροχή και κινδυνεύουν να σαπίσουν οι ρίζες των φυτών. Ποτίζουμε όπου και όσο χρειάζεται.
 • Δεν ξεχνάμε τα φυτά στους εσωτερικούς χώρους του σπιτιού, κυρίως όσον αφορά στην ανάγκη τους σε πότισμα και υγρασία, καθώς η θέρμανση ξηραίνει την ατμόσφαιρα και οι χώροι μας δεν αερίζονται καλά.
 • Προστατεύουμε τα φυτά μας, αλλάζοντας θέση στις γλάστρες, ανάλογα με τον αέρα και τη βροχή.
 • Ελαττώνουμε ή σταματάμε τη λίπανση των φυτών εσωτερικού χώρου, έτσι ώστε να ξεκουραστούν και αυτό το μήνα.

Οι λίγες κηπουρικές εργασίες αυτό το μήνα δίνουν την ευκαιρία να ξεκουραστούμε και εμείς μαζί με τα φυτά μας. Οργανώνουμε και καθαρίζουμε τον εξοπλισμό μας, σχεδιάζουμε τον ανοιξιάτικο κήπο μας, κάνουμε τις απαραίτητες αγορές για να είμαστε έτοιμοι τους επόμενους μήνες. Ο Ιανουάριος, όπως και οι υπόλοιποι χειμερινοί μήνες, είναι μήνες ανάπαυσης και προετοιμασίας. Απολαύστε τους!

Καλή χρονιά!

TIPS Ιανουαρίου:

 • Οι κρύες μέρες αυτού του μήνα είναι οι πιο ιδανικές για να τις απολαύσουμε δίπλα στο τζάκι μας. Προσοχή όμως στα ξύλα που φυλάμε μέσα στο σπίτι! Πολλά είδη εντόμων κρύβονται μέσα σε αυτά και μπορεί να μεταφέρουν ασθένειες στα φυτά εσωτερικού χώρου. Μία πιο προσεκτική ματιά στα φυτά μας, θα τα προστατεύσει από οποιαδήποτε ασθένεια.
 • Τα χριστουγεννιάτικά μας δώρα, όπως η ποϊνσέττια ή το κυπαρίσσι, ή ακόμα και το αληθινό μας Χριστουγεννιάτικο δέντρο, χρειάζονται περισσότερο κρύο, καθώς έχουν ταλαιπωρηθεί αρκετά από τη θαλπωρή του σπιτιού. Τα τοποθετούμε έξω στη βεράντα ή σε κάποιο σημείο του κήπου μας, προστατευμένα από το δυνατό αέρα και τη βροχή. Μπορούμε να τα μεταφυτέψουμε, όταν έρθει η κατάλληλη ώρα.
 • Μπορούμε, πλέον, να καμαρώσουμε τα πρώτα βλαστάρια που έχουν πετάξει οι σπόροι που φυτέψαμε! Ζουμπούλια, φρέζες και μανουσάκια αρχίζουν να ψηλώνουν και τα τρυφερά τους φύλλα χρειάζονται, πλέον, ιδιαίτερη φροντίδα από τον αέρα και τη βροχή.