Ημερολόγιο κηπουρού - Φεβρουάριος
Ημερολογιο κηπουρου - Φεβρουαριος

Αν και ο Φεβρουάριος μάς υποδέχεται με λίγο πιο ζεστές θερμοκρασίες και τις Αλκυονίδες, δε ξεχνάμε ότι οι μέρες εξακολουθούν να είναι κρύες και βροχερές. Ο Φεβρουάριος είναι ο τελευταίος μήνας του χειμώνα, που μας δίνει την ευκαιρία να οργανωθούμε και να προετοιμαστούμε τόσο για την άνοιξη, όσο και για το μήνα Μάρτιο που μπορεί να φέρει πάλι χαμηλές θερμοκρασίες ή και χιόνια.

Ακόμα, έχουμε την ευκαιρία να σκεφτούμε και να σχεδιάσουμε τον κήπο  μας, να συντηρήσουμε τα εργαλεία μας, να προμηθευτούμε σπόρους και να διαλέξουμε λουλούδια. Οι κηπουρικές μας εργασίες είναι σχεδόν οι ίδιες με τους προηγούμενους μήνες: καθαρίζουμε τον κήπο και τις γλάστρες μας και κλαδεύουμε ότι χρειάζεται.

Συγκεκριμένα στον κήπο μας αυτό το μήνα:

  • Καθαρίζουμε καλά τα παρτέρια μας από πεσμένα φύλλα, ζιζάνια και ότι άλλο ανεπιθύμητο έχει φέρει ο δυνατός αέρας, έτσι ώστε να μην αναπτυχθούν ασθένειες και ενοχλητικά έντομα.
  • Τις μέρες με λιγότερο αέρα και περισσότερη ζέστη, καθαρίζουμε τα φυτά μας σχολαστικά με το λάστιχο, ώστε να απομακρύνουμε τυχόν αυγά εντόμων που μπορεί να έχουν αναπτυχθεί από τη βροχή και το κρύο. Επίσης, σκάβουμε το χώμα και προσθέτουμε λίπασμα για να ανανεωθεί και να ετοιμαστεί για τα καινούργια μας φυτά.
  • Δεν αμελούμε να κλαδέψουμε δέντρα και φυτά όπου χρειάζεται. Ιδιαίτερη προσοχή δίνουμε στα αναρριχώμενα και τους καλοκαιρινούς θάμνους, απομακρύνοντας ξερά ή σπασμένα βλαστάρια. Με αυτό τον τρόπο αραιώνουμε τα κλαδιά για να αναπνέει καλύτερα το φυτό.
  • Φυτεύουμε τους ανοιξιάτικους βολβούς μας, ενώ ελέγχουμε τους βολβούς που έχουμε αποθηκεύσει για το χειμώνα και κρατάμε τους πιο υγιείς.

Όσο για τα φυτά που βρίσκονται σε γλάστρες, μέσα ή έξω από το σπίτι:

  • Καθαρίζουμε τις γλάστρες και κυρίως τα πιατάκια, ώστε να απομακρυνθούν τυχόν έντομα ή εστίες που δημιουργούν ασθένειες.
  • Κλαδεύουμε όπου χρειάζεται, και κυρίως αναρριχώμενα φυτά και θάμνους καλοκαιρινής ανθοφορίας. Όσα λουλούδια και φυτά ανθίζουν την άνοιξη, δεν τα κλαδεύουμε, καθώς τα μπουμπούκια τους έχουν ήδη σχηματιστεί. 
  • Σιγά σιγά τα φυτά που έχουμε στο σπίτι αρχίζουν να εμφανίζουν τα πρώτα τους βλαστάρια. Για αυτό μπορούμε να τα βοηθήσουμε ξεκινώντας τη λίπανση σε μικρές δόσεις, ενώ καθαρίζουμε τα φύλλα τους με χλιαρό νερό.
  • Αρχίζουμε να φυτεύουμε σπόρους λουλουδιών και μυρωδικών σε μικρά γλαστράκια, που τα διατηρούμε μέσα τον πρώτο καιρό. Η διαδικασία αυτή μπορεί να γίνει ευχάριστα μαζί με τα παιδιά στο σπίτι.

Οι κηπουρικές εργασίες αυτό το μήνα είναι λίγες, αλλά προσφέρουν ακόμα χρόνο ξεκούρασης τόσο για τα φυτά, όσο και για τους κηπουρούς. Εκμεταλλευτείτε τις τελευταίες ημέρες του χειμώνα για να ολοκληρώσετε το καθάρισμα, την οργάνωση και την προετοιμασία των ανοιξιάτικων εργασιών σας. Ο Μάρτιος είναι κοντά, και παρά το κρύο του, σίγουρα θα μυρίσει άνοιξη!

Καλό μήνα!

 

 

TIPS Φεβρουαρίου:

  • Ίσως είναι η ευκαιρία να ξεκινήσετε το ημερολόγιο του κήπου που τόσο καιρό σκεφτόσασταν! Σημειώστε τις εργασίες που πρέπει να γίνουν, καταγράψτε τα φυτά και τα λουλούδια που σας ενδιαφέρουν, ζωγραφίστε τον κήπο σας όπως το έχετε φανταστεί. Το ημερολόγιο είναι χρήσιμο για να μπορείτε να θυμάστε, αλλά και να παρατηρείτε τυχόν αλλαγές στα φυτά και στον κήπο. Επίσης, μπορείτε να κρατάτε σημειώσεις για το κάθε σας φυτό ή λουλούδι, ώστε να θυμάστε πάντα τι χρειάζεται και πότε (όπως λίπασμα, πότισμα, κλάδεμα).
  • Αν έχουν εμφανιστεί μυρμήγκια στον κήπο σας και θέλετε να τα απομακρύνετε, χωρίς φυσικά να έρθει και το τέλος τους, ρίξτε ταλκ ή ξύδι στις φωλιές τους. Η μυρωδιά θα αναγκάσει τα μυρμήγκια να μετακομίσουν το σπίτι τους, ενώ το ξύδι θα απομακρύνει τυχόν ζιζάνια. Προσοχή, όμως, με την ποσότητα του ξυδιού, καθώς μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη σύσταση του χώματος.
  • Αυτό το μήνα μπορούμε να μαζέψουμε τα εσπεριδοειδή μας και διάφορα λαχανικά, όπως μπρόκολα, κουνουπίδια και μαρούλια. Αν θέλουμε, μπορούμε να φυτέψουμε από λαχανικά κρεμμύδια, μπιζέλια και καρότα, και από λουλούδια πανσέδες, ανεμώνες, και γεράνια.

  0  0