
Ο Δεκέμβριος είναι ο πρώτος μήνας του χειμώνα και σίγουρα ο πιο γιορτινός. Αν έχουμε προετοιμάσει τον κήπος μας από τον προηγούμενο μήνα, τότε δε χρειάζεται να ανησυχούμε παρά μόνο για τις χριστουγεννιάτικες προετοιμασίες. Οι εργασίες στον κήπο έχουν σταματήσει και οι φροντίδες που χρειάζονται τα φυτά είναι λίγες, καθώς ο Δεκέμβριος είναι ο μήνας της ξεκούρασης και της μη ενεργής φάσης ανάπτυξης των φυτών.
Παρ’ όλα αυτά όμως, ως καλοί κηπουροί, τι μπορούμε να κάνουμε στον κήπο μας:
- Ολοκληρώνουμε το κλάδεμα των φυλλοβόλων δέντρων, ενώ φυτεύουμε τα τελευταία εσπεριδοειδή ή οπωροφόρα. Αν έχουμε νεαρά δέντρα ή και βουκαμβίλιες, καλό είναι να τα προστατέψουμε με πλαστικό κάλυμμα σε περίπτωση πολύ κρύου ή παγωνιάς. Όσο για τις τριανταφυλλιές μας, δεν χρειάζεται να ανησυχούμε, καθώς τα τριαντάφυλλα ανθίζουν και τους χειμερινούς μήνες!
- Σε περίπτωση που έχουμε όρεξη να δουλέψουμε έξω, μπορούμε να επισκευάσουμε τους διαδρόμους ή τους βραχόκηπους. Ακόμα, καθαρίζουμε και συντηρούμε τα εργαλεία της κηπουρικής μας και όλα τα μηχανήματα που τυχόν χρησιμοποιούμε, ενώ τακτοποιούμε τα περί κήπου στην αποθήκη μας για να είμαστε έτοιμοι την ερχόμενη άνοιξη.
- Δεν ξεχνάμε να δούμε τους βολβούς μας που φυτέψαμε το φθινόπωρο και να περιποιηθούμε το χώμα, σκαλίζοντάς το και προστατεύοντας το με βότσαλα ή φλοιό του δέντρου. Επίσης, ελέγχουμε τα στηρίγματα στα νεαρά δέντρα και τα ευαίσθητα φυτά μας για να τα προφυλάξουμε από τον δυνατό αέρα.
- Βασική μας εργασία αυτό το μήνα είναι να σκάβουμε το χώμα στα παρτέρια μας, όταν είναι στεγνό, έτσι ώστε να το βοηθήσουμε να ανανεωθεί και να αεριστεί. Αυτή την περίοδο ο κήπος και μαζί του το χώμα ξεκουράζονται για να είναι έτοιμα να υποδεχτούν την άνοιξη.
Όσο για τις γλάστρες μας, εστιάζουμε την προσοχή μας, κυρίως, στα φυτά εσωτερικού χώρου:
- Μετακινούμε τις γλάστρες τόσο εσωτερικά, όσο και εξωτερικά του σπιτιού για να προστατεύσουμε τα φυτά από τα δυνατά ρεύματα, τη μεγάλη θερμότητα από διάφορες εστίες θέρμανσης (π.χ. τζάκι), ενώ τα προστατεύσουμε από δυνατές βροχοπτώσεις και τα χιόνια με τα κατάλληλα καλύμματα.
- Ελέγχουμε συχνά τα φυτά εσωτερικού χώρου για πότισμα και κατάσταση υγρασίας, καθώς οι διάφορες εστίες θέρμανσης του σπιτιού ανεβάζουν την ξηρότητα της ατμόσφαιρας. Για αυτό καλό είναι να ανοίγουμε τα παράθυρα για να ανανεώνεται ο αέρας στους εσωτερικούς χώρους του σπιτιού και να ποτίζουμε πιο συχνά όσα φυτά έχουν ανάγκη. Προσοχή, όμως, να μην γεμίζουν νερά τα πιάτα στις γλάστρες, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να σαπίσουν οι ρίζες τους. Σε περίπτωση πολλών βροχοπτώσεων, μετακινούμε τις γλάστρες σε ένα πιο στεγανό σημείο.
Ο Δεκέμβριος είναι ένας μήνας ανάπαυσης, όχι μόνο για τον κήπο και τα φυτά μας, αλλά και για εμάς τους ίδιους. Η «καθαρή» εικόνα του κήπου μάς βοηθά να δούμε τι μας αρέσει και τι όχι, όπως είδη και χρώματα λουλουδιών, είδη φυτών και η θέση τους, διακοσμητικά και κατασκευές. Τώρα, είναι μια καλή ευκαιρία να ερευνήσουμε, να σχεδιάσουμε και διορθώσουμε τον περσινό μας κήπο. Με αφορμή το κρύο του χειμώνα, μπορούμε να αναζητήσουμε πολλές ιδέες και λύσεις για πρακτικά ζητήματα σε βιβλία κηπουρικής και στο διαδίκτυο, αλλά και να ρωτήσουμε τους ειδικούς στα φυτώρια και τα ειδικά καταστήματα.
Καλές μας γιορτές!
TIPS Δεκεμβρίου:
- Το αγαπημένο μας γιορτινό λουλούδι: η ποϊνσέτια, η γνωστή σε όλους μας «Αλεξανδρινό» ή «Χριστολούλουδο». Ένα από τα πιο όμορφα λουλούδια, σήμα κατατεθέν των Χριστουγέννων, που χρειάζεται πολλή υπομονή μέχρι να ανθίσουν τα κατακόκκινα λουλούδια του την άνοιξη! Ναι, σωστά διαβάσατε! Η ποϊνσέτια ανθίζει την άνοιξη, αλλά για να αποκτήσουμε τα κατακόκκινα λουλούδια της στα μέσα του Δεκεμβρίου, πρέπει να διατηρήσουμε την ποϊνσέτια στο σκοτάδι αρκετές μέρες του φθινόπωρου, σκεπάζοντάς την με σκούρο ύφασμα. Όταν πέσουν και τα τελευταία λουλούδια της, κλαδεύουμε το φυτό στο μισό του ύψος και το φροντίζουμε σε κανονικές συνθήκες για να ανθίσει και πάλι την επόμενη χρονιά.
- Προσοχή στα φυτά που βρίσκονται πολύ κοντά στα τζάμια του σπιτιού μας! Όταν νυχτώνει, η θερμοκρασία πέφτει κατά πολύ και το κρύο είναι πιο έντονο σε αυτά τα σημεία. Απομακρύνουμε τυχόν γλάστρες με τη δύση του ήλιου.
- Αν θέλουμε να διατηρήσουμε όσο πιο καθαρό γίνεται το πάτωμα της βεράντας ή του μικρού μας μπαλκονιού, μπορούμε να σκεπάσουμε με βότσαλα την επιφάνεια του χώματος στις γλάστρες, ώστε το νερό της βροχής να μην «πιτσιλάει» με λάσπη.