Ημερολόγιο κηπουρού - Απρίλιος
Ημερολογιο κηπουρου - Απριλιος

Ο Μάρτιος με τις τελευταίες του βροχές μάς αποχαιρετά, ενώ ο Απρίλιος μάς καλωσορίζει με περισσότερη ανοιξιάτικη διάθεση. Η θερμοκρασία σιγά σιγά ανεβαίνει, οι μέρες αρχίζουν να μεγαλώνουν και εμείς αρπάζουμε την πρώτη ευκαιρία για τις κηπουρικές μας εργασίες.

Ο καιρός ευνοεί, πλέον, τις εργασίες έξω και λόγω της αλλαγής της θερμοκρασίας και του κλίματος, ο κήπος μάς χρειάζεται λίγο περισσότερο σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες.

Οι εργασίες μας στον κήπο αυτό το μήνα:

  • Δεν ξεχνάμε να καθαρίσουμε καλά τα παρτέρια από τα πεσμένα φύλλα, όπως και τα φυτά, ώστε να απομακρύνουμε οποιαδήποτε εστία δημιουργίας ασθενειών και εντόμων. Φυσικά, δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή σε θάμνους και δέντρα και κλαδεύουμε ότι είναι απαραίτητο, όπως «καμένα» ή σπασμένα κλαδιά. 
  • Είναι σημαντικό να δούμε και αυτό το μήνα σχολαστικά τα φυτά και τα λουλούδια μας και να τα καθαρίσουμε με νερό. Οι βροχοπτώσεις και οι απότομες αλλαγές της θερμοκρασίας τον προηγούμενο μήνα ίσως έχουν δημιουργήσει νέες εστίες ασθένειας.
  • Μπορούμε, πλέον, να φυτεύουμε σπόρους κατευθείαν στα παρτέρια. Σημαντικό είναι να κρατάμε το χώμα υγρό μέχρι να φυτρώσουν οι σπόροι και μόλις φτάσουν στο στάδιο των 4 φύλλων, αρχίζουμε να τους αραιώνουμε σιγά σιγά. Δεν υπάρχει λόγος να ανησυχούμε, γιατί αν τα αφαιρέσουμε με προσοχή, τα νέα φυτά μπορούν να μεταφυτευτούν άφοβα σε άλλα σημεία.
  • Κόβουμε τα λουλούδια που μαραίνονται, ώστε να ενισχύσουμε την ανθοφορία τους. Αυξάνοντας σιγά σιγά και το λίπασμα, θα δούμε αμέσως τον κήπο μας να γεμίζει με πολύχρωμα λουλούδια.
  • Αν μας αρέσει το γκαζόν, τώρα είναι ο ιδανικός καιρός για να το φυτεύσουμε ή να το ανανεώσουμε.

Όσο για τα λουλούδια και τα φυτά στις γλάστρες μας, οι εργασίες μας δεν διαφέρουν πολύ από εκείνες του κήπου:

  • Καθαρίζουμε σχολαστικά με νερό τα φυτά και τις γλάστρες με τα πιατάκια τους. Επίσης προσέχουμε για τυχόν εστίες δημιουργίας ασθενειών και εντόμων και κόβουμε τυχόν σπασμένα ή βλαβερά κλαδιά.
  • Φυτεύουμε νέα λουλούδια και ανανεώνουμε τις γλάστρες μας, όπου χρειάζεται. Αν κάποιο φυτό μας έχει άνθη, δεν του αλλάζουμε γλάστρα, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να το καταστρέψουμε.
  • Κόβουμε τα μαραμένα λουλούδια για να ενισχύσουμε την ανθοφορία τους, ενώ κλαδεύουμε τα φυτά που έχουν μεγαλώσει άνισα ώστε να φαίνονται πιο «γεμάτα».

Ο Απρίλιος είναι ο πιο ανοιξιάτικος μήνας του χρόνου και είναι έτοιμος να μας υποδεχτεί με τις ζεστές του μέρες. Μη ξεχνάτε ότι πλησιάζει και η γιορτή του Πάσχα, που ενδείκνυται για συναθροίσεις και συζητήσεις στον κήπο ή στη βεράντα μας.

Καλό Πάσχα!

TIPS Απριλίου:

  • Αρχίζουμε να ποτίζουμε και να σκαλίζουμε περισσότερο τον κήπο μας, ώστε να ενισχύσουμε την ανάπτυξη των φυτών μας. Σε συνδυασμό με την σταδιακή αύξηση του λιπάσματος σε φυτά και λουλούδια, το αποτέλεσμα θα είναι αρκετά πολύχρωμο αυτή την άνοιξη!
  • Διαλέγουμε σε διάφορα χρώματα πετούνιες, σκυλάκια, πανσέδες, έρωτες και γεμίζουμε τον κήπο και τις γλάστρες. Αυτή την εποχή θα τα βρούμε σε μία τεράστια ποικιλία από χρώματα σε όλα τα φυτώρια.